Same Vinkovačke jeseni otpočele su od 9.rujna kada su mlađi folkloraši imali čast prenijeti tradiciju svoga kraja. Tijekom tih 10 dana Vinkovci su vrvjeli od pjesme, plesa i mnoštva ljudi i folkloraša koji su ih posjetili. Opet su bili izvrstan grad domaćin ovoj predivnoj manifestaciji te su publici i posjetiteljima pružili razne kulturne, umjetničke i zabavne programe. Tijekom tih 10 dana kroz Vinkovce i njihovu okolicu prošlo je oko 3.000 folkloraša i nebrojivo drugih posjetitelja. Pored društava iz Hrvatske, nastupila su društva iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ove godine su BiH predstavljala tri društva; KUD Mokro iz Širokog Brijega, HKUD sv. Ante Cim iz Mostara i HKUD ''Zora'' Struge - Gorica. Pravo sudjelovanja na Susretu ova tri KUD-a izborila su na Državnoj smotri izvornoga folklora održanoj u lipnju u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Svježeg i sunčanog nedjeljnog jutra, u Vinkovcima je u 10 sati započeo svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega. Ulicama i trgovima toga slavonskog grada prodefiliralo je više od 2.500 članova 69 folklornih skupina iz Hrvatske i iseljeništva koja njeguju izvorni hrvatski folklor. Prolazeći vinkovačkim ulicama i trgovima sudionici svečanog mimohoda kroz pjesmu i ples pokazali su dio narodne tradicije kraja iz kojega dolaze praćeni velikim brojem posjetitelja, od izlaza iz Gradske tržnice preko gradskog središta pa sve do Nogometnog stadiona HNK Cibalije. Mimohod je završio revijom konjskih zaprega i jahača.

Poslije mimohoda, na središnjem gradskom trgu, KUD Mokro predstavilo se plesovima i pjesmama Zapadne Hercegovine. Publika nije krila svoje oduševljenje te je nastup nagradila lijepim aplauzom.

Voditeljica KUD-a Mokro Ana Ćeškić i predsjednica KUD-a Mokro Slavica Ćužić, pohvalile su organizaciju same smotre te njihove ovogodišnje domaćine, iz KUD-a Ravnica Stari Perkovci.
Već tradicionalno dolazimo na Vinkovačke jeseni te nam je iznimna čast i ove godine što bolje predstaviti tradiciju našega kraja. Za organizatore, ali i za domaćine imamo samo riječi hvale. Drago nam je da smo i ove godine izabrani prenijeti barem djelić bogate tradicije i da ćemo nastaviti graditi brojna prijateljstva i poznanstva.


Opet se, naravno, zahvaljujemo na potpori gradu Širokom Brijegu, gradonačelniku Miri Kraljeviću i našim domaćinima, te gradu Vinkovcima i samim organizatorima ove predivne manifestacije, poručili su iz KUD-a Mokro.

  

UHAKUD u BiH