Već ove godine Bila i postav radova sa kolonije u galeriji ArtMit je postala odredištem kulturnog turizma.
Izložbom radova želimo pokazati bogatstvo raznolikosti tradicijskih likovnih izričaja u regiji, ali i potaknuti programe usmjerene ka očuvanju tradicijskih umjetnosti u BiH a darovite pojedince da se angažiraju na prijenosu svojih vještina mladim generacijama.

Ciljevi projekta :

1. Kolonija i stalni postav u galeriji ArtMit kao turistička ponuda- Posjet organiziranih skupina turista galeriji već se prakticira, posebno gosti i sudionici festivala folklora « Dani kosidbe Kupres » u programu imaju posjet galeriji. Posjet studenata likovnih umjetnosti, povijesti umjetnosti i restauratora stalnom postavu u galeriji ArtMit u Biloj sa sveučilišta iz BiH, Hrvatske i šire je jedinstvena prigoda na jednom mjestu naći djela očuvanih različitih autohtonih likovnih izričaja iz šireg područja, kao i podatke o tim umjetnostima, autorima, o programima očuvanja tradicijskih umjetnosti u Regiji. Restauratorima je potreban susret sa autoricama na koloniji, kako bi učili vještine izravno od relevantnih prenositeljica, koje imaju UNESCO-ov certifikat « Oral master » za određenu vještinu.
S vremenom će zbirka radova u stalnom postavu galerije ArtMit rasti, posjećivat će je sve veći broj eminentnih stručnjaka na kolonijama i izvan njih i ostavljati svoje zabilješke. Mjenjat će se autorice i ostavljati u zbirci svoja djela.
Tako će ova zbirka postati nezaobilazna riznica za proučavanje tradicijskih umjetnosti, svojevrsna učionica i ujedno jedinstvena kolekcija te vrste umjetnina na ovim prostorima.

2. Očuvanje nematerijalne kulturne baštine :- Prvi cilj i ideja za pokretanje kolonije temelji se na potrebi očuvanja autentičnih izričaja likovnih umjetnosti.
Godišnje okupljanje umjetnica iz različitih država, naroda i kultura, te zbirka radova koju će ostavljati, potaknut će i domaće umjetnike i majstore da više rade, mlade da preuzimaju ove vještine i koriste ih kao životno zanimanje, kao i da svoju umjetnost hrabrije pokazuju publici. Na taj će se način realizirati više sredstava za očuvanje ovog elementa nematerijalne baštine : Prijenos vještina na nove naraštaje, prihvatanje tradicijskih vještina kao zanimanja od strane mladih, popularizacija ovog vida umjetnosti omogućavat će mladim majstorima u BiH da žive od svoje vještine, znanstvenici i stručnjaci dobit će zbirku radova i podataka o različitim elementima i moći će proučavati vještine izravno od autora na koloniji, što je od posebne važnosti za restauratore, a bit će ispunjen i uvjet trajne dostupnosti djela širokoj publici.

3. Pokretač razvoj lokalne zajednice : - Kolonija i zbirka u lokalnoj zajednici donijet će toj zajednici nova radna mjesta izravno u galeriji, povremeno će popunjavati smještajne kapacitete i posredno će omogućiti veći broj novih uposlenika u turizmu kroz prakticiranje tradicijskih umjetnosti u proizvodnji suvenira, a posjeti galeriji i koloniji skrenut će pozornost turista na slabo iskorištene kapacitete koje pruža Buško jezero, planine, šume lovišta i druge zanimljive destinacije i posebnosti kraja, kao što su divlji konji i drugo. Vješti menadžeri mogu napraviti veliki posao, dodajući ovakvoj ponudi i bogatu gastronomsku ponudu autohtonih proizvoda.


SUDIONICI KOLONIJE 2014.

Očekujemo ukupno oko 30 umjetnica iz Bosne i Hercegovine te inozemstva, koje će raditi radove u 11 različitih likovnih tehnika i pravaca. Između najmanje 30 djela stručno će vodstvo odabrati najmanje jedno djelo u svakoj tehnici koje ima sve odlike svog autohtonog pravca, deskribirati ga i valorizirati. Ta će odabrana djela i znanstveno-stručne radove o njima Galerija trajno čuvati i učiniti trajno dostupnim publici kao stalni izložbeni postav.

Ostala djela se mogu ponuditi na javnim aukcijama za pokrivanje dijela troškova kolonije.


OKVIRNI PROGRAM RADA KOLONIJE 2014.

Petak, 19.09.2014.: Dolazak i smještaj sudionica, podjela materijala za rad.
Rad – ovisno o vremenu dolaska.
20:00 sati: Svečano otvaranje kolonije, pozdravni govori;
Zajednička večera, neformalno druženje.

Subota, 20.09.2014. 08:30-10:30 –Rad, likovni radovi.
10:30-11:00- Pauza za kavu
11:00-12:30- Predavanje: Fransoaz Dupre, Aygül Aykut.
Teme: Interakcija s publikom. Djeljenje umjetnosti.
12:30-14:00 –ručak
14:00-16:30- Rad, likovni radovi.
16:30-17:00- Pauza za kavu.
17:00-19:30- Rad, likovni radovi.
20:00-Zajednička večera. Neformalno druženje, prijedlozi za dalji
rad budućih kolonija.

Nedjelja, 21.09.2014.: 09:00- 11:30-Sastanak radi kompletiranja dokumenata: kritika,
predavanja, životopisa sudionica. Završavanje radova.
11:30-13:30-Izlet u Livno, galerija i muzej Gorica, vrelo Dumana.
14:00- Zajednički ručak. Ispraćaj sudionica, ovisno o prijevozu.

 

KORISNE INFORMACIJE ZA SUDIONICE

Prijevoz

Sudionici sami snose svoje troškove putovanja do i od Livna. Izuzetno, za one koji dolaze zrakoplovom, organizirat ćemo prihvat u zračnim lukama, po dogovoru.
Radi organiziranja svoga putovanja na vrijeme, za sve potrebne informacije izvolite se obratiti predstavnici organizatora, g.đi Anki Raič u ured UHAKUD u BiH na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel +387 63 319 332.

Dolazak sudionika očekujemo u Biloj kod Livna, 19.09.2014. godine, u galeriji ArtMit (prekoputa župne crkve). Postoji turistička signalizacija koja vodi do galerije.
Organizatori su otvoreni za sve dodatne informacije i pomoć.


Smještaj

Sudionici će biti smješteni u privatnom smještaju, u istoj kući gdje je galerija ArtMit i u susjednim privatnim objektima, na principu noćenje s doručkom. U galeriji ArtMit sudionice će imati na raspolaganju kavu i osvježenje. Ručak i večera će biti služeni u velikom šatoru uz galeriju.

Organizator snosi sve troškove za smještaj (pansion) i troškove pratećih sadržaja za sudionice, od 19.09.2014. , do 21.09.2014. iza ručka, odnosno do polaska- u skladu s prijevozom koji koriste sudionice.

Radni prostori imaterijali:

Organizatori su osigurali prostor za rad u galeriji ArtMit, ali i na otvorenom, ako bude lijepo vrijeme.
U kući gdje je smještena galerija osiguran je prostor i oprema za press-centar, ured u kojem će biti dostupno računalo radi pisanja potrebnih tekstova (kritike, valorizacije, životopisi, podatci o radovima itd). U ateljeu u istom objektu će biti organizirano i spomenuto predavanje.
Uz kuću domaćina bit će postavljena dva šatora: u jednom će biti služeni obroci i tamo će biti večernje druženje. U drugom (manjem) će biti omogućen rad i druženje više osoba: bit će stolova, klupa i štafelaja.
U dijelu dvorišta domaćin je pripremio sve potrebno za pečenje keramike (raku i horezu).

Za one koji koriste klasične slikarske ili kiparske materijale osigurali smo materijale za rad: platna, boje, drvo, glina itd, sve što se može nabaviti u klasičnim trgovinama takvim potrepštinama. Oni koji koriste posebne materijale, molimo da ih sami osiguraju.


Vize:

Za sve informacije o vizama i ostalim formalnostima vezano za ulazak u Bosnu i Hercegovinu molimo kontaktirajte BH ambasadu u svojoj državi. Kako bismo izbjegli otkazivanja sudjelovanja, molimo sve sudionice da se na vrijeme informiraju i poduzmu potrebne korake za dobivanje vize ako je potrebna.