Skup organiziraju Institut za migracije i narodnosti (IMIN) iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH).

Prvi dan skupa, 10. studenoga 2022. godine, predviđen je za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima Grada Širokog Brijega i okolice. Drugi dan skupa, 11. studenog, predviđen je za predstavljanje 35 izlaganja koji su rezultat rada preko 60 istraživača.

 

Cilj je znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.

U skladu s tim na znanstveno-stručnom skupu bit će obrađene sljedeće teme:

  • Povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda
  • Jezik kao živa baština
  • Religijska baština u očuvanju identiteta
  • Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture
  • Primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa
  • Socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta

Podršku u realizaciji projekta pružili su: Grad Široki Brijeg, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjel za znanost i obrazovanje HNS-a BiH.

Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine i Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH službeno su akreditirane udruge pri UNESCO-u za savjetodavne poslove na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

 
Program susreta možete pogledati OVDJE.