U četvrtak je na Kupresu započeo deveti Seminar folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH), a kroz iduća četiri dana koliko traje seminar obrađivat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine.

Lokacija održavanja ovogodišnjeg seminara je Kupres – Ski Kraljica, mjesto koje osim izvanrednih uvjeta za edukaciju i učenje nudi i odličan ambijent za odmor, druženje i zabavu.

Kao i prethodnih godina polaznici su raspoređeni na jednu od ponuđenih grupa: PLES, GLAZBALA, GANGA. Polaznici pjevaju gangu, sviraju diple, lijericu, dvojnice, gusle, šargiju, i dr.

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: izlaganja s terena (plesna predavanja/ pjevačka predavanja) koja vode prezentatori s terena; teorijsku nastavu o etnologiji i etnomuzikologiji vode stručnjaci iz znanosti.

Seminar folklora svečano je otvorio gospodin Zdravko Mioč načelnik općine Kupres.

Ovogodišnji seminar dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za suradnju sa UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program.

Generalni pokrovitelj Seminara je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević.

Organizatori su najavili kako će u nedjelju 20. kolovoza 2023. u 19:00 sati u Hrvatskom domu na Kupresu biti održan Koncert polaznika Seminara folklora Hrvata u BiH. Na koncertu će biti prezentirana usvojena znanja.

Pozivamo sve ljubitelje tradicijske nematerijalne baštine da dođu na ovaj koncert i podrže 75 polaznika ovoga seminara koji su došli iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i tako čuvaju našu tradiciju.