Knjiga "Narodna glazba Bosne i Hercegovine", prijevod doktorske disertacije fra Branka Marijića, koju su uredili fra Ante Marić i Jasmina Talam, predstavljena je u četvrtak, 17. kolovoza u sklopu devetzog Seminaru folklora Hrvata u BiH.

Knjigu su uz urednicu prof. dr. Jasminu Talam predstavili Vedran Vidović i Jure Miloš.

Fra Branko Marić (1896.-1974.) - prvi doktor glazbe u BiH je doktorat odbranio na Staatsakademie für Musik und darstellende Kunst u Beču 1936. godine pod mentorstvom Roberta Lacha. U knjizi se nalaze preštampani naučni i publicistički radovi fra Branka Marijća, te sačuvana arhivska građa i fotografije.

Knjiga sadrži doktorat, a tu se, kako je pojasnila profesorica Talam, nalaze još objavljeni radovi koji su do sada uglavnom bili nedostupni široj bh javnosti. Istaknula je da je knjiga značajna za naučnike etnoglazbe i muzikologije, ali svakako i za one srodnih zanimanja, srodnih nauka. 

Doktorat fra Branka bio je ne samo pionirski u smislu proučavanja etnoglazbenih fenomena, nego proučavanja glazbe u kontekstu, a što je zapravo nešto što je uslijedilo tek kasnijih godina, nešto što se pojavilo u suvremenoj etnomuzikologiji, naglasila je Talam. 

Dakle, podcrtala je, fra Branko je kroz svoj doktorat bio začetnik suvremenije prakse istraživanja koja u to doba baš i nije prepoznatljiva. Knjiga je objavljena u okviru suradnje Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM Mostar. 

Knjiga je predstavljena u Sarajevu, u rodnom selu fra Branka u Vrdima, a sada i na Seminaru.