Treća međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine” održat će se 19. i 20. listopada na više lokacija u Širokom Brijegu.

Program počinje 19. listopada od 8:00 sati okupljanjem i registracijom sudionika u hotelu Park nakon čega će u 9:00 sati krenuti uvodni govori.

Konferencija se temelji na preporukama Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a iz 2003. godine.

Na konferenciji se predstavlja živa kulturna baština, elementi nematerijalne kulturne baštine, baštinici, događanja na kojima baštinici predstavljaju elemente, istraživanja i aktivnosti na očuvanju kao i okružja u kojima se elementi prakticiraju, najavljuju organizatori.

Kao elementi nematerijalne kulturne baštine obrađuju se tradicijski plesovi, tradicijska pjevanja, umijeće sviranja na tradicijskim glazbalima, stari običaji i prakse, stari zanati i vještine, tradicijski sportovi, tradicijske dječje igre, stare priče i legende, jezik, tradicijski načini spremanja jela i drugi slični pojavni oblici.

Cilj organizatora je razmjena iskustava, novih spoznaja i sveobuhvatna pristupa tematici nematerijalne kulturne baštine kako bi se njezini pojedini dijelovi cjelovitije opisali, povećala vidljivost zainteresiranoj javnosti i pobudio dodatni interes mladih naraštaja za svoje naslijeđe.

Baštinici se, kako je istaknuto, stavljaju u središte jer su oni živi nositelji kulturnoga nematerijalnog blaga i, zahvaljujući njima, elementi nematerijalne kulturne baštine žive u lokalnim zajednicama kao pozitivni zagovornici i promotori stvaralaštva u mjestima iz kojih dolaze.

Teme konferencije su: Implementacija Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, Nematerijalna kulturna baština u suvremenome okružju, Primjena digitalnih tehnologija u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, i Aktivnosti u lokalnim zajednicama na očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Organizatori ističu kako je prijavljeno 57 izlaganja iz 13 država s četiri kontinenta.

Inače, konferencija se održava i kao dio globalnih aktivnosti na obilježavanju 20. obljetnice od donošenja Konvencije UNESCO-a o očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Prvi panel Konferencije “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine u lokalnim zajednicama na području Županije Zapadnohercegovačke” održava se i kao dio obilježavanja Dana europske baštine 2023.

Organizatori događaja su Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokog Brijega, Filozofski fakultete Sveučilišta u Mostaru, Institut za enologiju i folkloristiku iz Zagreba, dok su suorganizatori Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH (UHAKUD u BiH), CIOFF Nacionalna sekcija BiH, EU DARIAH konzorcij BiH i ICARUS Hrvatska.

Program konferencije možete pogledati na linku:

Preuzmi ProgramDAOPNKB2023