U nedjelju 12. studenoga 2023. godine UHAKUD u BiH organizira tradicionalni osmi Susret zborova koji će se održati u Novom Travniku.  

Program će započeti sa svečanim misnim slavljem u 11 sati, a nakon toga uslijedit nastupi zborova. Domjenak i druženje organizirano je nakon službenog dijela programa.

Podsjetimo, prvi susret Zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu, Humcu i prošle godine u župi Gorica/Sovići.

Prijavnicu za sudjelovanje na Susretu zborova koja se nalazi u privitku potrebno je poslati najkasnije do 1. studenog na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Popunjenom prijavnicom potvrđujete Vaše sudjelovanje. 

Osim zborova na Susretu mogu nastupiti i pjevačke skupine, kao i klape.

Svaka skupina obavezna je pripremiti dvije pjesme po vlastitom izboru koje će izvesti na samoj smotri. Ovaj susret nema nikakvih ograničenja niti uvjeta što se tiče izbora pjesama i pratnje ili pjevanja a capella.

Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.

Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela.  To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Susreta zborova je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik.

Za sve dodatne informacije, stojimo na raspolaganju!

PISMO POZIVA I PRIJAVNICA

UHAKUD u BiH